Да се чувства добре както физически, така и психически - това е желанието на всеки човек. Тва благосъстояние се влияе неизменно от времето, което тялото и ума прекарват в покой. Хроничното недоспиване води до негативнипоследици за човешкия организъм. Ето защо ви напомняме да обръщате по-голямо внимание на съня си и да не се лишавате от него. Ще ви изложим 5 важни ползи, които ще ви амбицират да се стремите към по-качествен сън:

По-ниски нива на стрес

Научно доказано е, че, за да бъде отпочинало, на тялото са му необходими поне 7-8 часа сън всяка нощ. Дори и при добро желание обаче, притесненията и стресът от дена могат да попречат на лесното заспиване. Добре е да оставите работните задачи и да не мислим за тях вкъщи, за да спите по-добре. Спокойният сън пък ще ви помогне да сте отпочинали и свежи на следващия ден и по-трудно да се поддавате на стрес.

По-добро възприемане на нова информация

Информацията, която сме натрупали през деня, е твърде много и трябва да премине през филтър, за да се отсее най-важната. Именно сънят помага за съхраняването й, като изчиства ненужното и запазва "пространство" за новия ден.

Повече енергия и усещане за бодрост

Няма как да отречем, че, когато се е наспал, човек разполага с повече енергия за през деня, има усещането за бодрост, приема всичко с усмивка. Също така, когато сте добре отпочинали ще имате повече желание за физическа активност и ще се чувствате по-добре генерално.

По-бързо възстановяване след боледуване

Сънят оказва влияние върху редица болести – психични, неврологични и сърдечни. Например, когато имаме простуда или грип, нашата имунна система отслабвна, но чрез достатъчния сън тя се възстановява много по-бързо.
Повече положителна настройка към живота

Макар преди да си легнем да сме преуморени и да нахлуват негитивни мисли в нашето съзнание, след един 8-часов непробуден сън, несъмнено започваме да мислим по-положително и реално на нещата от живота. Имаме по-голямо желание да свършим ежедневните си задачи, както и да оползотворим добре свободнито си време.

А сега искате ли да се наспите по-хубаво?